• -
  • nl

Call us

Erfenis verwerpen: waarom zou u dat doen?

U bent de begunstigde van een nalatenschap. Deze aanvaarden lijkt de meest logische optie, maar wat als de erfenis heel wat schulden bevat? Dan kunt u deze verwerpen. Welke gevolgen heeft zo’n verwerping? En zijn er alternatieven? U leest er hier alles over.

Erfenis verwerpen: waarom zou u dat doen?

Wat betekent zo’n verwerping?

Door een erfenis te verwerpen, vermijdt u dat schuldeisers van de overledene bij u en uw kinderen komen aankloppen voor de betaling van openstaande rekeningen.

Hoe kunt u een erfenis verwerpen?

Een erfenis die vooral schulden bevat, verwerpt u best. Dat kan enkel via een authentieke akte bij de notaris. Verder kost zo’n verwerping u niks.

Opgelet voor uw kinderen

Maar … bij een verwerping treedt plaatsvervulling op. Met andere woorden, als u de erfenis verwerpt, dan gaat die over naar uw kinderen. Die doen er dan ook goed aan om samen met u de erfenis te verwerpen. Als ze meerderjarig zijn, kunt u dit meteen in één akte regelen. Zijn uw kinderen nog minderjarig, dan dient u naar de vrederechter te stappen. Die zal beoordelen of de erfenis nadelig is voor de kinderen en zo ja, u een machtiging bezorgen waarmee u bij de notaris een (tweede) authentieke akte kunt laten opstellen. Jammer genoeg is die tweede akte niet meer gratis …

Wanneer kunt u verwerpen?

U hoeft niet te wachten tot de erflater overlijdt. U kunt dit vroeger al regelen. Let ook op voor het principe van stilzwijgende aanvaarding. Als u kleine bedragen op uw spaarrekening zou aanvaarden, of af en toe wat spullen mag meenemen, dan kan dit beschouwd worden als een teken dat u akkoord gaat met het aanvaarden van de erfenis … en dus ook dat u moet opdraaien voor de schulden. Beter voorkomen dan genezen dus … en best zo snel mogelijk de verwerping regelen.

Wat als u twijfelt?

Er bestaat nog een tussenweg: u kunt de erfenis aanvaarden 'onder voorrecht van boedelbeschrijving'. In dat geval stelt de notaris een inventaris op van de bezittingen en schulden in de erfenis. U bent verplicht om de schulden te betalen, maar beperkt tot het bedrag van de bezittingen. In het slechtste geval krijgt u dus niets. Het probleem hierbij is dat u hiervoor toch al snel een flink bedrag kwijt bent aan kosten voor de notaris.
Erfenis verwerpen: waarom zou u dat doen?

Levensverzekering in de erfenis

Als de erfenis een levensverzekering bevat, dan is dat goed nieuws. U kunt de levensverzekering aanvaarden en toch de erfenis weigeren. Ook kunnen schuldeisers nooit beslag leggen op levensverzekeringen.

Meer info?

Hebt u vragen over successieplanning of het fiscaal vriendelijk doorgeven van (een deel van) uw vermogen? Neem dan zeker contact op met ons voor een vrijblijvend gesprek.




Hans Verhaeghe
Wil je hier meer over weten?
Stel Hans een vraag

Nog meer interessante blogs

Blijf op de hoogte

Ben je graag als eerste op de hoogte van onze laatste nieuwtjes? Schrijf je dan hieronder in op onze nieuwsbrief.
naam 
voornaam 
email 
 Ja, ik ga akkoord met de privacy en algemene voorwaarden

All rights reserved - QVH - algemene voorwaarden - privacy policy - AssurMiFID
edit afsluiten
Vraag of afspraak?